måndag 6 juni 2011

Gör om, gör rätt!

Diskussionen om manliga preventivmedel tog ny fart för ett par månader sedan när ett gäng kvinnor, under manlig pseudonym, författade ett brev som uppmanade männen att skriva på en lista för tillverkning av ett manligt preventivmedel.

Har inte tänkt fabulera huruvida det är rätt medel för att få igång en debatt, snarare om det faktum att det nu var och varannan vecka dyker upp preparat som är under forskning, och kan vara ett framtida preventivmedel för män.

Det senaste kommer från en forskare ifrån Indien, det är en injektion som neutraliserar spermierna så att de inte längre är fertila. Injektionen är känd under namnet RISUG, och står för; (fritt översatt) vägledd hämning av spermier.

Preventivmedlet är under den tredje fasen av forskning, vilket brukar betecknas som det sista steget innan det kan bli godkänt för försäljning. Om ett godkännande kommer, är det först bara i Indien som det är tillgängligt. Fler tester krävs för godkännande i Europa.

En intressant detalj är att effekten varar i 10 år (!). Vilken man är beredd att vara infertil i 10 år?

onsdag 1 juni 2011

Fråga rörande oregelbunden blödning samt p-piller på dålig mage...

Säkersex.se är en underbar källa till information om allt vad som rör sex, preventivmedel, killar, tjejer, normalt och onormalt. Hittar själv mycket information där, och tänkte uppmärksamma en fråga av intressant karaktär.

Fråga:

Jag tar p-pillret Yasminelle (Yasmin) sedan ca ett halvår. För ungefär två veckor sedan hade jag diarré medan jag var inne på den tredje p-piller veckan. Till följd av detta kom min mens ca 1,5 vecka för tidigt. Det har nu gått tio dagar sedan jag fick mensen, och jag blöder fortfarande. (hade dock ett uppehåll på två dagar igår och i förrgår, men nu är den tillbaka). Är detta normalt? Vad beror det på? Tacksam för svar!!

Svar:

Fortsätt att ta dina p-piller som vanligt. Troligtvis fick du för låg koncentration av hormoner från dina p-piller pga att du hade diarré och då började du blöda. Det är inte farligt och det bör rätta till sig på nästa p-piller karta. Gör det inte det tycker jag att du ska boka till till barnmorskan på ungdomsmottagningen. Eftersom du haft diarré och då inte fått i dig de hormoner som p-pillrena innehåller så är du inte heller skyddad mot graviditet. Använd kondom om du har samlag upp till en vecka efter att diarréerna slutat.