torsdag 24 februari 2011

Trött på mensvärk?

Varannan ung kvinna lider av mensvärk och de flesta kvinnor har någon gång upplevt det. Vad beror värken på egentligen? Varje månad blir slemhinnan i livmodern tjockare för att kunna befrukta ägg, men om det inte sker någon befruktning så måste livmodern bli av slemhinnan och stöta ut den, den kommer då ut som blod, alltså mens. För att kunna stöta ut slemhinnan drar livmodern ihop sig och då kan kramp uppstå i livmodern, livmodern är alltså en muskel. Man kan nästa säga att livmodern får träningsvärk. Undra när det kommer finnas skyltar på gymmet som säger; ” Livmoderträning på denna maskin, obs! kvinnor har förtur”.

Den vanligaste värken vid mens är magsmärtor, men många kvinnor får även andra smärtor som i t.ex. ryggen, låren, huvudet och ljumskarna. Hos vissa kvinnor förekommer även yrsel, svettningar, diarré eller illamående.

Det finns några få huskurer för att lindra mensvärk, många kvinnor lägger en värmekudde som man värmt i mikron på magen, eller där de har värk för att lindra smärtan. Ett annat sätt att dämpa smärtan kan vara motion, prova att ta en promenad nästa gång du börjar känna av värken. Många kvinnor upplever att smärtorna i magen minskas om man ligger på rygg med knäna uppdragna. För vissa kan det funka att ta vanliga smärtstillande tabletter, men om de inte hjälper är det viktigt att inte stoppa i sig för många. Har du några andra huskurstips?

För många kvinnor är de här metoderna inte tillräkliga och det bästa sättet att bli av med sin mensvärk brukar vara att använda p-piller. Två populära p-piller är Cilest och Mercilon, de är båda 99 % säkra emot graviditet och lindrar mensvärken hos nästan alla kvinnor.

tisdag 15 februari 2011

Intressant fråga om minipiller

Läste en intressant fråga om minipiller på UMO.se;

När ska man ta sitt minipiller om man ställt om klockan?

En till synes enkel fråga att besvara då de flesta känner till att man tar sitt preventivmedel vid samma tidpunkt varje dag, och således ska ta det en timme senare när klockan vrids fram en timme och motsatt när klockan vrids tillbaka en timme. Men en av fördelarna med minipiller jämfört med p-piller är ju att tidsrymden där man "måste" ta sitt piller är förlängd, enligt Anna Eklund, samordnande Sjuksköterska, är minipiller väldigt flexibla och tiden mellan 2 tabletter kan variera mellan 27 och 36 timmar. Du kan alltså ta ditt minipiller 3-12 timmar efter det att du tog det förra gången utan att ditt skydd minskar.

tisdag 1 februari 2011

P-piller för män finns klara?

Redan på 1980-talet fanns det preventivmedel för män klara, redo till försäljning. Claes Gottlieb, docent i gynekologi vid Sofiahemmet i Stockholm, var en av forskarna som arbetade fram ett p–piller för män, han uttalar sig så här; ”Jag har trott på det här ända sedan 1982 och det har sett så framgångsrikt ut att jag vid många tillfällen har uttalat mig och sagt att nu är det inte så många år kvar tills vi har det.

Han uppger att det fortfarande är flera män i månaden som kontaktar honom och är intresserade av p-piller för män.

Produkterna fanns klara att användas men det var läkemedelsföretagen som i sista stunden drog sig ur då det trodde att efterfrågan och intresset inte var tillräckligt stort bland männen.

Det var mer än 15 år sedan Gottlieb slutade med forskningen men Kristina Gemzell Danielsson forskar vidare för att förbättra produkten, hon säger såhär om p-piller för män; ”Det finns många kvinnor som inte hittar en metod de trivs med. Att dela ansvaret skulle vara idealiskt.

Låt oss hoppa att det inte tar 20 år tills nästa steg tas. Det finns uppenbart ett intresse och efterfrågan både bland kvinnor och bland män.