måndag 3 september 2012

Miljövänligt p-piller

För en tid sedan lanserades ett miljövänligare p-piller och kvinnorna i Sverige har visat stort intresse eftersom vanliga p-piller, p-plåster och p-ringar orsakar stor skada när de spolas ner i toaletten.

Det som gör att Qlaira är ett miljövänligare alternativ jämfört med andra preventivmedel är att det ger samma naturliga östrogen, som kallas för östradiol, som produceras i kvinnans äggstockar. I och med att det bildas naturligt i kroppen så tas det därför lättare upp och den minskade mängd som når naturen bryts där också ner snabbare.

Qlaira är relativt nytt på den svenska marknaden men intresset har varit enormt och redan under andra året efter lansering så ökade försäljningen med 78%. Ända sedan det första p-pillret lanserades för över 50 år sedan så har forskarna försökt få fram ett p-piller med naturligt östrogen, men tidigare har det varit problem med biverkningar i form av oregelbundna blödningar.

Med Qlaira har detta åtgärdats. Pillret har i stället en mycket positiv effekt på oregelbunden och riklig mens, samtidigt som det även har visat sig kunnat lindra huvudvärk för kvinnor som lider av PMS, säger Ingalill Hyltander, chef för avdelningen för kvinnohälsa på Bayer HealthCare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar