fredag 14 januari 2011

Ordlista för P-piller

Med P-piller menas oftast det kombinerade preventivmedlet som innehåller både östrogen och gestagen och erbjuder ett nästan 100%igt preventivt skydd. För de kvinnor som inte tåler, eller upplever för starka biverkningar av vanliga p-piller finns det även minipiller, det vanligaste minipillret är Cerazette. Minipiller innehåller bara gestagen, och inget östrogen, vilket gör att många kvinnor upplever färre biverkningar men fortfarande kan ta del av all fördelar av preventivmedlet.

De kvinnor som använder p-piller upplever ingen menstruation, istället får de bortfallsblödningar. Dessa blödningar kan på många sätt liknas vid menstruation, men de är betydligt mindre samt mildare. En del kvinnor använder p-piller inte främst som en preventiv åtgärd utan för att mildra blödningarna samt minska smärtorna vid menstruation.

Spiral - det finns 2 olika spiraler; Kopparspiral och hormonspiral.
Kopparspiral fungerar genom att utsöndra koppar som neutraliserar spermierna så att de inte kan befrukta kvinnans ägg. Kopparspiralen är ett bra alternativ för kvinnor som är känsliga för hormoner, men spiralen ökar mens och mensvärk.
Hormonspiral utsöndrar konsekvent låga doser av gestagen (samma hormon som i minipiller). Är speciellt effektiv för kvinnor med riklig mens och svåra menssmärtor. Småblödningar och en ökad risk för godartade cystor är kända biverkningar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar