fredag 7 januari 2011

Vad är p-piller?

P-piller är det absolut vanligaste preventivmedlet som finns tillgängligt. De erbjuder ett nästan 100% skydd och har även andra fördelar såsom; reducering av akne, viktminskning, reducerar smärtorna i samband med menstruation och gör det lättare att beräkna när din mens kommer inträffa. Detta är de positiva sidorna av p-piller, de kan även ha samma negativa effekter. De kan också skapa humörsvägningar, depressioner och nedsatt sexlust.

Hur fungerar ett p-piller?
Ett kombinerat preventivmedel innehåller de kvinnliga hormoner östrogen och gestagen, men de olika varianterna innehåller olika mycket av de specifika hormonerna. Sättet de fungerar på är att kvinnan inte får ägglossning, gör slemhinnan i livmoderhalsen så seg att inga spermier kan tränga in där och påverkar slemhinnan i livmodern så att ett befruktat ägg kan fastna och utvecklas där. P-piller hindrar alltså graviditet på 3 olika sätt.

Vilket p-piller ska jag använda?
Det finns inget enkelt svar på vilket p-piller som är bäst för dig. Då alla kvinnor kommer reagera olika på olika p-piller kan man inte ge ett exakt svar. Alla p-piller har dock vissa generella biverkningar och effekter som ger ett bra underlag för vilket man ska testa. Några faktorer att tänka på är:
  • Hur stora mensblödningar du har
  • Tar du några andra mediciner?
  • Har du svår PMS?
  • Har du problem med akne?
  • Är du känslig för östrogen eller gestagen?
De flesta sorterna av p-piller är noga med att specificera fördelar och nackdelar, där får du en god insikt i om det p-pillret kommer passa dig. Många p-piller specificerar också hur de är uppbyggda, om de innehåller mer östrogen än gestagen till exempel. Oftast när du får ditt första p-piller utskrivet har du ett omfattande samtal med din barnmorska, doktor eller gynekolog och du får då god hjälp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar