torsdag 26 maj 2011

Så är det ÄNTLIGEN bekräftat

P-piller ökar inte din vikt!!

Sahlgrenska akademin vid Göteborgs Universitet har nu publicerat en enorm studie om kvinnors vikt och användandet av kombinerade p-piller.

Där visar den legitimerade barnmorskan och forskaren Ingela Lindh att det inte spelar någon som helst roll om du äter p-piller eller ej, gällande den omtalade viktökningen. i Lindhs långtidsstudie ingick hela 1749 kvinnor som från det att de var 19 år fick besvara frågor var 5e år tills det att det var 44.

"– Kvinnor som använt p-piller och följts från tonåren till 34-årsåldern ökade inte mer i vikt än sina medsystrar som aldrig hade använt p-piller, säger den legitimerade barnmorskan och forskaren Ingela Lindh vid Sahlgrenska akademin. "

De enda faktorerna som påverkar viktökning, som uppmärksammades under studien, var rökning och åldrande.

Ingela Lindh hoppas nu att farhågorna om en eventuell viktökning i samband med användande av p-piller nu ska vara som bortblåsta. Detta menar hon skulle innebära att kvinnor återigen, i ett ökat antal, började använda kombinerade p-piller. Detta i sig skulle innebära färre oplanerade graviditeter och färre aborter.

"-Att p-piller inte påverkar kroppsvikten är viktigt att informera om, eftersom det finns en stor rädsla för viktuppgång, framför allt bland unga tjejer, som i sig kan bidra till att de inte vill äta p-piller."

De flesta större tidningar såsom DN, Aftonbladet och Svenska Dagbladet har också uppmärksammat studien.


tisdag 17 maj 2011

Ökad blodpropps-risk eller inte med p-piller?

Med jämna mellanrum dyker det upp studier som hävdar att vissa p-piller medför en ökad risk för blodpropp, nästan lika snabbt så skjuts dessa rykten i sank. Men det hindrar ju inte att vi återigen kan redogöra för de nya studierna, deras resultat och sedan också erbjuda alternativa resultat för att visa på oenigheten?!

yasmin, med den aktiva ingrediensen drosperinon, är ett av de p-piller som oftast får värja sig för studier som visar att de medför en ökad risk för blodpropp. Nu senast är de 2 studier som utförts av forskare vid Bostons Universitet, och publicerats i den ansedda tidskriften British Medical Journal.

"I den ena har forskarna använt data från 186 amerikanska kvinnor som drabbats av venös blodpropp i samband med att de använt p-piller. Som kontrollgrupp användes 681 kvinnor som också använt p-piller.

I den andra studien utgick forskarna från 61 fall av ventrombos bland kvinnor i England, som jämfördes med 215 matchade kontroller."


Båda studierna visade att risken för ventrombos, venös blodpropp (se förklaring längre ner), ökade markant när användning av p-piller innehållande drosperinon användes jämfört med äldre verisioner av p-piller som innehåller levonorgestrel.


"Viveca Odlind, professor vid Läkemedelsverket, tycker att studierna är mer övertygande än två andra som 2009 visade en högre risk för ventrombos med drospirenon.

– Osäkerheten i resultaten är något mindre. Men även dessa studier bygger på ett ganska litet antal patienter. I en jättestor studie från 2007 kunde forskare dessutom inte visa några skillnader alls i blodproppsrisk mellan drospirenon och levonorgestrel.

-Totalt sett är användning av p-piller förknippad med en väldigt liten risk för blodpropp."


Så blev vi något klokare eller ej?

Venösa blodproppar (även kallat venös tromboembolism eller VTE) kan uppträda antingen som:
- en djup ventrombos (DVT); en blodpropp i en djup ven, oftast i ett ben, som helt eller delvis hindrar blodflödet

- en lungemboli (LE); en blodpropp som lossnar, transporteras runt i kroppen och slutligen täpper till ett blodkärl i lungorna