tisdag 17 maj 2011

Ökad blodpropps-risk eller inte med p-piller?

Med jämna mellanrum dyker det upp studier som hävdar att vissa p-piller medför en ökad risk för blodpropp, nästan lika snabbt så skjuts dessa rykten i sank. Men det hindrar ju inte att vi återigen kan redogöra för de nya studierna, deras resultat och sedan också erbjuda alternativa resultat för att visa på oenigheten?!

yasmin, med den aktiva ingrediensen drosperinon, är ett av de p-piller som oftast får värja sig för studier som visar att de medför en ökad risk för blodpropp. Nu senast är de 2 studier som utförts av forskare vid Bostons Universitet, och publicerats i den ansedda tidskriften British Medical Journal.

"I den ena har forskarna använt data från 186 amerikanska kvinnor som drabbats av venös blodpropp i samband med att de använt p-piller. Som kontrollgrupp användes 681 kvinnor som också använt p-piller.

I den andra studien utgick forskarna från 61 fall av ventrombos bland kvinnor i England, som jämfördes med 215 matchade kontroller."


Båda studierna visade att risken för ventrombos, venös blodpropp (se förklaring längre ner), ökade markant när användning av p-piller innehållande drosperinon användes jämfört med äldre verisioner av p-piller som innehåller levonorgestrel.


"Viveca Odlind, professor vid Läkemedelsverket, tycker att studierna är mer övertygande än två andra som 2009 visade en högre risk för ventrombos med drospirenon.

– Osäkerheten i resultaten är något mindre. Men även dessa studier bygger på ett ganska litet antal patienter. I en jättestor studie från 2007 kunde forskare dessutom inte visa några skillnader alls i blodproppsrisk mellan drospirenon och levonorgestrel.

-Totalt sett är användning av p-piller förknippad med en väldigt liten risk för blodpropp."


Så blev vi något klokare eller ej?

Venösa blodproppar (även kallat venös tromboembolism eller VTE) kan uppträda antingen som:
- en djup ventrombos (DVT); en blodpropp i en djup ven, oftast i ett ben, som helt eller delvis hindrar blodflödet

- en lungemboli (LE); en blodpropp som lossnar, transporteras runt i kroppen och slutligen täpper till ett blodkärl i lungorna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar