tisdag 26 april 2011

10 myter om p-piller

Informationen är tagen från lifemojo, med vissa språk(förändringar)förbättringar!

De 10 myter om preventivmedel som du ska ta med en nypa salt är:

Myt 1: P-piller ger orsakar en viktuppgång hos kvinnor

Även om personer reagera på olika sätt vid användande av läkemedel, går kvinnor generellt sätt inte upp i vikt på grund av p-piller. Det som kan hända är att hormonerna som p-piller innehåller ökar aptiten, och därmed kan ge upphov till en viktökning. De kvinnor som rör på sig normalt kommer dock hålla de extra kilona borta. En hälsosam livsstil kan vilken dag som helst hjälpa till att hålla extra kilon borta.

Myt 2: Det är svårt att bli gravid när du använt p-piller

Detta är en annan löjlig myt som hävdar att en kvinnas fertilitet permanent påverkas av ett ständigt användande av p-piller. Det är viktigt att förstå att p-piller inte orsaka infertilitet på något sätt, du behöver bara en viss tid mellan användning av p-piller och försök att bli gravid. Det är definitivt möjligt att bli gravid en månad efter att du slutat ta p-piller.

Myt 3: P-piller bör inte tas kontinuerligt

Kvinnor som upplever mellanblödningar är faktiskt de som kan sluta med p-piller, eftersom detta kan hjälpa de att återgå till det normala. Det finns inga andra biverkningar med att ta p-piller kontinuerligt. Du kan sluta ta p-piller när som helst om du planerar att bli gravid.

Myt 4: P-piller orsakar bröstcancer

Det är ett under att det fortfarande, med jämna mellanrum, uppkommer sådana myter eftersom studier har visat att detta påstående är helt osant. Det är visserligen sant att bröstcancer påverkas av hormoner, p-piller kan, en viss procentuell risk, öka risken att orsaka denna typ av cancer. Kvinnor som använder p-piller har en förhöjd risk att få bröstcancer, men den återgår till det nomala när användandet av p-piller avslutas.

Myt 5: Att ha sex under menstruation kan inte göra dig gravid

Det kvinnliga reproduktiva systemet kan frigöra ett ägg när som helst, så detta uttalande är heller inte sant. Dessutom kan spermier överleva i den kvinnliga kroppen under upp till sex dagar, så du kan bli gravid efter menstruationerna är avslutad, om spermierna fortfarande finns i din kropp.

Myt 6: Amning kan förhindra graviditet

Det faktum att amning kan stoppa ägglossningen är sant, det är dock inte sant att amning helt kan förhindra graviditet. Du måste fortfarande använda p-piller, eller annat preventivmedel, för att undvika att bli gravid.

Myt 7: Att tvätta underlivet efter sex kan förhindra graviditet

Tvättning eller rengöring av slidan med vatten eller annan vätska motverkar inte graviditet. Det är högst osannolikt att tvättning efter samlag kan avlägsna all sperma och hålla ditt könsorgan helt rent. Onödig rengöring eller tvättande av slidan kan orsaka bakterie-infektioner och högst sannolikt orsaka svamp i underlivet.

Myt 8: Man kan inte bli gravid om killen drar sig ur innan utlösning

Detta är inte alltid en säker metod för att undvika graviditet. Spermier kan ibland frigöras innan själva utlösningen, och detta kan leda till graviditet. Detta är en väldigt stor risk att ta, så det är alltid bättre att använda kondom.

Myt 9: P-piller kan hjälpa till att bekämpa sexuellt överförbara sjukdomar

P-piller kallas så för en anledning, eftersom allt de gör är att förhindra befruktning (och i vissa fall underlätta smärta i samband med menstruation). Det finns inget sätt att dessa piller kan bekämpa sexuellt överförbara sjukdomar. Du bör alltid använda kondom för att förhindra sexuellt överförbara sjukdomar. Detta är det enda sättet genom vilket du garanterat undviker könssjukdomar.

Myt 10: Du kan inte bli gravid första gången

Detta är en mycket populär myt som många tonårsflickor faller för, bara för att inse att de ändå är gravida. Det är möjligt för dig att bli gravid varje gång du har ägglossning och varje gång din partners spermier befrukar dina ägg. Det finns ingen skillnad mellan det första sexuella mötet och det femte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar