onsdag 6 april 2011

Kan p-piller orsaka blodproppar?

För några år sedan rapporterades om att vissa p-piller kunde orsaka blodproppar. En läsare skickade detta email till mig;

"Jag pratade med min mamma om p-piller häromdagen, hon sa att jag borde vara försiktig eftersom det tidigare har funnits problem med blodproppsbildning i vår familj och att p-piller skulle kunna orsaka problem för mig? Är det sant? Jag har använt p-piller i en månad nu och inget har hänt, men jag kan fortfarande vara i riskzonen?"

Om någon i din familj har fått en blodpropp, så ska du definitivt tänka igenom användning av kombinerat p-piller. Östrogen är känt för att öka risken för blodproppar. För de flesta människor är denna risk mycket liten och bör inte innebära någon risk för blodproppsbildning.

Men för människor som redan har en ökad risk för att få blodproppar så kan risken bli betydligt större genom att använda kombinerade p-piller. Trombofili är till exempel ett mycket vanligt tillstånd som orsakar trombos (blodproppar). Många människor vet inte att de har trombofili eftersom det endast orsakar små blodproppar som sällan ger symptom. Dock kan dessa små blodproppar tillsammans skapa större och allvarligare blodproppar, vilket kan leda till en stroke, hjärtinfarkt, lungemboli, missfall eller djup ventrombos.

Alla som lider av trombofili får inte något av dessa problem men om du tar kombinerade p-piller kan du utsätta dig själv för större risker. Om medlemmar i din familj har drabbats av trombofili eller någon annan koagulerings sjukdom, så kommer du uppmanas att göra ett blodprov. Om du testas positivt för något av dessa problem så utesluter det dig inte från att använda p-piller helt och hållet. Du kan då byta till ett p-piller med endast gestagen, vanligen kända som "mini-piller".

Biverkningarna ifrån mini-piller är mycket mindre än de från ett kombinerat p-piller, dock är de är något mindre effektiva och inte försedda med ytterligare fördelar, som till exempel minskningen av mensvärk.

Även om Cerazette, som är en ny generation av mini-pillret, så har det i studier visats sig ha nästan alla fördelar som ett kombinerat p-piller har. Om du inte testats positivt för en blodsjukdom, men fortfarande är bekymrad kommer du rådas att använda ett kombinerat preventivmedel som inte innehåller desogestrel och gestoden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar