onsdag 12 oktober 2011

Kvinnor väljer preventivmedel efter deras livssituation

En studie visar att ålder, livsstil, hälsa, bekvämlighet och civilstånd påverkar vilken typ av preventivmedel använder. Kvinnor som redan har barm eller inte vill bli gravida igen väljer metoder som är mer permanenta, såsom operation eller spiraler. Medan kvinnor som är i ett fast förhållande och de som fortfarande vill ha barn hellre använder p-piller.


Samma studie visar också vikten av att använda sitt preventivmedel korrekt, det är överraskande att se hur stor skillnad det är om ett preventivmedel används exakt enligt instruktion eller om det av en eller annan anledning slarvas.


P-piller varierar mellan mindre än 1% risk att bli gravid om använt perfekt, till mellan 6-9% chans om det inte används korrekt.


Kopparspiral och kirurgisk sterilisation är det säkraste preventivmedlet med mindre än 1% risk att bli gravid. Givetvis har det också sina nackdelar då möjligheten att ånga sig är obefintlig med sterilisering, och en kopparspiral är effektiv i flera år så du är ”fast” så att säga.


Naturlig familjeplanering, såsom samlag endast vid speciella tidpunkter, misslyckas vid 25% av tillfällena då de är mer beroende av den mänskliga faktorn. Dock, om de utförs med exakthet kan risken minimeras till 0,4 och 5%


Kondomer, som rekommenderas till de som inte är i ett fast förhållande misslyckas att skydda mot graviditet i mellan 2 och 20% av fallen.


Spermiedödare är den minst pålitliga preventiva metoden med hela 28% misslyckande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar