måndag 3 september 2012

Miljövänligt p-piller

För en tid sedan lanserades ett miljövänligare p-piller och kvinnorna i Sverige har visat stort intresse eftersom vanliga p-piller, p-plåster och p-ringar orsakar stor skada när de spolas ner i toaletten.

Det som gör att Qlaira är ett miljövänligare alternativ jämfört med andra preventivmedel är att det ger samma naturliga östrogen, som kallas för östradiol, som produceras i kvinnans äggstockar. I och med att det bildas naturligt i kroppen så tas det därför lättare upp och den minskade mängd som når naturen bryts där också ner snabbare.

Qlaira är relativt nytt på den svenska marknaden men intresset har varit enormt och redan under andra året efter lansering så ökade försäljningen med 78%. Ända sedan det första p-pillret lanserades för över 50 år sedan så har forskarna försökt få fram ett p-piller med naturligt östrogen, men tidigare har det varit problem med biverkningar i form av oregelbundna blödningar.

Med Qlaira har detta åtgärdats. Pillret har i stället en mycket positiv effekt på oregelbunden och riklig mens, samtidigt som det även har visat sig kunnat lindra huvudvärk för kvinnor som lider av PMS, säger Ingalill Hyltander, chef för avdelningen för kvinnohälsa på Bayer HealthCare.

torsdag 30 augusti 2012

Riskprofil måste utvärderas innan p-piller skrivs ut

Ända sedan 1995 har riskerna med p-piller debatterats flitigt i media och forskarna har tvistat om risken för blodproppar förhöjs med p-piller.

Debatten blev än mer aktuell när det blev känt att tre svenska tonårs flickor avlidit av blodproppar under våren. Det visade sig att

16-åringen tillhörde flera riskgrupper – hon var rökare och mamman hade haft blodproppar – och borde aldrig ha fått p-piller.
Då svarade läkemedelsverket med att gå ut med en uppmaning om att en riskgruppsbedömning måste utföras innan recept kan skrivas ut.

Det visade sig att p-piller skrivs ut alldeles för lättvindigt, utan att utreda om patienten röker, eller om man har haft blodpropp i familjen. TV4:s Kalla Fakta bekräftade detta i ett program i våras där de visar att det förekommer att unga flickor får p-piller utskrivet utan att tillfrågas om riskfaktorer.

Sanningen är att blodpropp drabbar kvinnor mellan 18-40 år i en frekvens på 1/10.000 kvinnor och år. Om du använder p-piller är risken 2/10.000 kvinnor och år och om du använder de nya 3e generationens p-piller anses risken var 3-4/10.000 kvinnor och år så risken alltså är risken VÄLDIGT liten. Men hursomhelst, så MÅSTE riskprofilen granskas innan recept skrivs ut, vilket många, men långtifrån alla gör.

På euroClinix till exempel, som är en online klinik så måste man fylla i ett utförligt formulär som behandlar just riskfaktorer såsom rökvanor och blodpropp i familjen. Det kan ju tyckas paradoxalt att en online klinik som ibland kritiseras för att vara för anonym, då patienter inte träffar doktorn, utan där mötet sker genom en online konsultation, anses säkrare och tryggare än många andra fysiska kliniker. Men dessa online kliniker har ju säkerligen ägnat mycket tid till att utforma ett system som minimerar riskerna för deras patienter, just för att det är kontroversiellt.

tisdag 19 juni 2012

P-piller ger ingen viktuppgång

Många unga kvinnor vill inte börja äta p-piller av rädsla för viktuppgång eller slutar i tron att viktökningen beror på deras p-piller. Men en avhandling från Sahlgrenska akademin visar att kombinerade p-piller inte leder till viktökning.

I sin doktorsavhandling Factors influencing women´s choice of contraception från maj 2011 så påvisar Ingela Lindh vid Sahlgrenska Akademin (Göteborgs universitet) att det inte finns något samband mellan bruk av p-piller och viktuppgång bland svenska kvinnor.

I Ingela Lindhs avhandling studerade hon 1 749 stycken 19-åriga kvinnor födda 1962, 1972 och 1982 som sedan vart femte år upp till 44 år fått svara på frågor om bland annat preventivmedel, graviditet er, längd/vikt och rökvanor.

Det visade sig att kvinnor som använt p-piller och följts från tonåren till 34-årsåldern inte ökade mer i vikt än sina medsystrar som aldrig hade använt p-piller, säger den legitimerade barnmorskan och forskaren Ingela Lindh vid Sahlgrenska akademin.
I studien framkom även att kombinerade p-piller är det mest använda preventivmedlet upp till 29-årsåldern.

Trots kvinnors oro för viktuppgång fann forskarna i studien inget samband mellan p-pilleranvändning och viktökning. De enda faktorerna som påverkade viktutvecklingen var ökande ålder och rökvanor.

Förhoppning om ökat användade av p-piller för att förhindra ofrivilliga graviditeter

Ingela Lindh hoppas att forskarnas nya kunskaper kan öka användningen av kombinerade p-piller och därmed minska risken för ofrivilliga graviditeter. Att p-piller inte påverkar kroppsvikten är viktigt att informera om, eftersom det finns en stor rädsla för viktuppgång, framför allt bland unga tjejer, som i sig kan bidra till att de inte vill äta p-piller.

Uppskattningsvis använder cirka 80-90 miljoner kvinnor p-piller i världen och cirka 400 000 av dem är svenska kvinnor. Det vanligaste preventivmedlet bland unga kvinnor i Sverige är kombinerade p-piller.

För att läsa om vilka andra fördelar som p-piller ger, läs mer på: euroClinix blogg om preventivmedel