tisdag 19 juni 2012

P-piller ger ingen viktuppgång

Många unga kvinnor vill inte börja äta p-piller av rädsla för viktuppgång eller slutar i tron att viktökningen beror på deras p-piller. Men en avhandling från Sahlgrenska akademin visar att kombinerade p-piller inte leder till viktökning.

I sin doktorsavhandling Factors influencing women´s choice of contraception från maj 2011 så påvisar Ingela Lindh vid Sahlgrenska Akademin (Göteborgs universitet) att det inte finns något samband mellan bruk av p-piller och viktuppgång bland svenska kvinnor.

I Ingela Lindhs avhandling studerade hon 1 749 stycken 19-åriga kvinnor födda 1962, 1972 och 1982 som sedan vart femte år upp till 44 år fått svara på frågor om bland annat preventivmedel, graviditet er, längd/vikt och rökvanor.

Det visade sig att kvinnor som använt p-piller och följts från tonåren till 34-årsåldern inte ökade mer i vikt än sina medsystrar som aldrig hade använt p-piller, säger den legitimerade barnmorskan och forskaren Ingela Lindh vid Sahlgrenska akademin.
I studien framkom även att kombinerade p-piller är det mest använda preventivmedlet upp till 29-årsåldern.

Trots kvinnors oro för viktuppgång fann forskarna i studien inget samband mellan p-pilleranvändning och viktökning. De enda faktorerna som påverkade viktutvecklingen var ökande ålder och rökvanor.

Förhoppning om ökat användade av p-piller för att förhindra ofrivilliga graviditeter

Ingela Lindh hoppas att forskarnas nya kunskaper kan öka användningen av kombinerade p-piller och därmed minska risken för ofrivilliga graviditeter. Att p-piller inte påverkar kroppsvikten är viktigt att informera om, eftersom det finns en stor rädsla för viktuppgång, framför allt bland unga tjejer, som i sig kan bidra till att de inte vill äta p-piller.

Uppskattningsvis använder cirka 80-90 miljoner kvinnor p-piller i världen och cirka 400 000 av dem är svenska kvinnor. Det vanligaste preventivmedlet bland unga kvinnor i Sverige är kombinerade p-piller.

För att läsa om vilka andra fördelar som p-piller ger, läs mer på: euroClinix blogg om preventivmedel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar