onsdag 26 januari 2011

Vad sägs om att aldrig mer glömma bort att ta ditt p-piller?

Kronans droghandel har under en tid erbjudit en tjänst där man skickar ut en gratis påminnelse för att ta sin medicin. Under December månad rapporteras man ha skickat ut mer än 10,000 gratis sms, och den vanligaste påminnelsen är för just p-piller.

En otroligt smart funktion som i alla fall jag aldrig hört talas om. Frågan är dock om tjänsten missbrukas? Påminnelse för att ta sin diabetes medicin kan lika gärna betyda "glöm inte att kolla sportnytt 22.03" eller, glöm inte mata katten klockan 17.30.

Läs mer om funktionen här.

måndag 17 januari 2011

Uppdatering för Cerazette

Jag skrev ett inlägg angående Cerazette i Fredags, och det gjorde också Länstidningen i Östersund. De har grävt lite mera än vad jag själv hade gjort samt fått tag på Peter Liljegren, Medical Information Manager på MSD (Merck Sharp & Dohme).
Enligt Liljegren har MSD problem med leveranser och annan information från MSD bekräftar att leveranser inte beräknas komma in förrän i slutet på Januari samt i början på Februari.

Cerazette är ett av den vanligaste preventivmedlena i Sverige och man tror att hela 120.000 kvinnor runt om i Sverige använder Cerazette dagligen för att förhindra graviditet.

fredag 14 januari 2011

Cerazette slut på svenska apoteket

Många kvinnor har recept utskrivet för cerazette och de går med jämna mellanrum till apoteket för att hämta ut nya kartor för sitt preventivmedel. Många kvinnor har nu fått gå tomhänta hem från apoteket då de har tagit slut på samtliga apotek i Sverige.

Många kvinnor blir nu oroliga och vet inte var de ska vända sig för att kunna fortsätta med sina minipiller.

Som tur är finns det kliniker online som använder sig av andra källor än det svenska apoteket, dock handlar det om samma piller.
euroclinix är en etablerad klinik online som använder sig av apotek runt om i Europa, och får Cerazette levererat från Pearlchemist i London. De har även en svensktalande kundtjänst och all information på deras hemsida är på svenska.

Har du fått slut på dina minipiller och kan inte vänta på att det svenska apoteket får in en ny leverans är det ett bra alternativ att vända sig till euroclinix.

Ordlista för P-piller

Med P-piller menas oftast det kombinerade preventivmedlet som innehåller både östrogen och gestagen och erbjuder ett nästan 100%igt preventivt skydd. För de kvinnor som inte tåler, eller upplever för starka biverkningar av vanliga p-piller finns det även minipiller, det vanligaste minipillret är Cerazette. Minipiller innehåller bara gestagen, och inget östrogen, vilket gör att många kvinnor upplever färre biverkningar men fortfarande kan ta del av all fördelar av preventivmedlet.

De kvinnor som använder p-piller upplever ingen menstruation, istället får de bortfallsblödningar. Dessa blödningar kan på många sätt liknas vid menstruation, men de är betydligt mindre samt mildare. En del kvinnor använder p-piller inte främst som en preventiv åtgärd utan för att mildra blödningarna samt minska smärtorna vid menstruation.

Spiral - det finns 2 olika spiraler; Kopparspiral och hormonspiral.
Kopparspiral fungerar genom att utsöndra koppar som neutraliserar spermierna så att de inte kan befrukta kvinnans ägg. Kopparspiralen är ett bra alternativ för kvinnor som är känsliga för hormoner, men spiralen ökar mens och mensvärk.
Hormonspiral utsöndrar konsekvent låga doser av gestagen (samma hormon som i minipiller). Är speciellt effektiv för kvinnor med riklig mens och svåra menssmärtor. Småblödningar och en ökad risk för godartade cystor är kända biverkningar.


onsdag 12 januari 2011

5 vanliga p-piller

Nedan listas 5 vanliga p-piller, listan följer ingen inbördes ordning, de ska heller inte ses som någon rekommendation. Ett par fördelar samt nackdelar för de olika preventivmedlens egenskaper anges. Länkar till tillverkaren (till FASS om ingen svenskspråkig information hittas) ges för mer utförlig information.

1. Yasmin - Ett kombinerat p-piller som innehåller, liksom andra p-piller, artificiellt östrogen och gestagen. Ska helst användas från den första dagen på din menstruation för bästa skydd. Ytterligare fördelar inkluderar mildare PMS, minskad acne och viktökning och reducerade mellanblödningar. Rapporterade nackdelar: Minskad sexlust och humörsvängningar.

2. Diane - Kombinerat p-piller som används under 21 dagar följt av en paus på 7 dagar. Under de pillerfria dagarna kan mellanblödningar upplevas. Har även visat sig behandla akne och oönskad hårväxt, lindrar även smärtan i samband med mens. Kombinationen mellan att förebygga acne och även vara ett p-piller är vad som gjort Diane mest populärt.

3. Cilest - Liknar på många vis Diane, kombinerat p-piller som används under 21 dagar följt av ett 7 dagar långt uppehåll. Bevisad effekt att minska blödningar samt reducera obehag vid menstruation. Rapporterade biverkningar inkluderar ökad aptit (viktökning) och viss svampinfektion i underlivet.

4. Mercilon - Kombinerat p-piller, liksom Cilest och Diane ska det användas under 21 dagar följt av 7 dagar uppehåll. Minskar blödningar och smärta vid menstruation. Visat sig orsaka en viss viktminskning i samband med behandling, har dock också visat motsatsen. Även vissa humörsvägningar och illamående har rapporterats.

5. Cerazette - Ett minipiller med samma egenskaper som ett p-piller. Innehåller inte östrogen utan endast gestagen, motverkar dock graviditet på 3 olika sätt: Hämmad ägglosnning, förändrar livmodersekretet vilket innebär att spermier får svårare att tränga in, samt förändrar livmoderslemhinnan vilket gör att befruktade ägg får svårare att fästa sig. Fördelar: Glömskelmarginal på 12 timmar (längre än något annat minipiller), lämpligt för äldre samt ammande kvinnor, minskar PMS-smärtor och bortfallsblödningar. Rapporterade biverkningar: viss viktökning, humörsvägningar och smärtor i brösten.

fredag 7 januari 2011

Vad är p-piller?

P-piller är det absolut vanligaste preventivmedlet som finns tillgängligt. De erbjuder ett nästan 100% skydd och har även andra fördelar såsom; reducering av akne, viktminskning, reducerar smärtorna i samband med menstruation och gör det lättare att beräkna när din mens kommer inträffa. Detta är de positiva sidorna av p-piller, de kan även ha samma negativa effekter. De kan också skapa humörsvägningar, depressioner och nedsatt sexlust.

Hur fungerar ett p-piller?
Ett kombinerat preventivmedel innehåller de kvinnliga hormoner östrogen och gestagen, men de olika varianterna innehåller olika mycket av de specifika hormonerna. Sättet de fungerar på är att kvinnan inte får ägglossning, gör slemhinnan i livmoderhalsen så seg att inga spermier kan tränga in där och påverkar slemhinnan i livmodern så att ett befruktat ägg kan fastna och utvecklas där. P-piller hindrar alltså graviditet på 3 olika sätt.

Vilket p-piller ska jag använda?
Det finns inget enkelt svar på vilket p-piller som är bäst för dig. Då alla kvinnor kommer reagera olika på olika p-piller kan man inte ge ett exakt svar. Alla p-piller har dock vissa generella biverkningar och effekter som ger ett bra underlag för vilket man ska testa. Några faktorer att tänka på är:
  • Hur stora mensblödningar du har
  • Tar du några andra mediciner?
  • Har du svår PMS?
  • Har du problem med akne?
  • Är du känslig för östrogen eller gestagen?
De flesta sorterna av p-piller är noga med att specificera fördelar och nackdelar, där får du en god insikt i om det p-pillret kommer passa dig. Många p-piller specificerar också hur de är uppbyggda, om de innehåller mer östrogen än gestagen till exempel. Oftast när du får ditt första p-piller utskrivet har du ett omfattande samtal med din barnmorska, doktor eller gynekolog och du får då god hjälp.