torsdag 31 mars 2011

Preventivmedel på den gamla goda tiden

Har ni inte sett avsnittet (tror inte många har det!) från SVT-öppet arkiv om preventivmedel tycker jag ni ska göra det nu. Otroligt på många olika vis. Tror inte det blev många barn gjorda den natten.

Här har ni klippet i alla fall:

Kategori: Öppet arkiv

Om preventivmedel 1963

tisdag 29 mars 2011

Bra fråga angående akuta p-piller

Fråga:

visst finns det såna där "dagen efter piller" så om man vill vara riktigt säker på att inte bli gravid, kan man inte använda kondom då och sedan ta ett sånt där piller? och var kan man köpa dom, hur dyra är dom?

Svar, av modell längre:

Akut-p-piller (eller ångerpiller eller dagen-efter-piller) ska inte användas som ett preventivmedel. Det är tänkt som en skyddsåtgärd bara när man faktiskt har haft oskyddat sex (t.ex. för att kondomen gick sönder, vilket händer ytterst sällan om man använder den rätt). Det är väldigt starka hormoner i dem, som kroppen inte mår bra av att använda många gånger, eftersom de bl.a. förändrar mensen. Dessutom kan kroppen bli mer och mer immun mot dem ju fler gånger man använder dem och då är det ju ingen vits med dem sedan då olyckan verkligen varit framme. Akut-p-piller är alltså inte som vanliga p-piller men inte heller som en medicinsk abort. De försöker bara förhindra att man blir gravid, men är man det redan så har de ingen effekt. Ju fler timmar som gått sedan samlaget desto sämre skyddar de dessutom, och inte ens om man tar dem minuten efter samlaget så skyddar de alltså till 100%.

Kondom är däremot egentligen det bästa skydd vi kan använda, eftersom det är det enda som skyddar mot könssjukdomar. Men ändå inte fullständigt, eftersom man t.ex. kan ha kondylomvårtor eller virus som inte syns på roten av penis eller på blygdläpparna där kondomen inte täcker dem. Därför lönar det sig alltid att testa sig för könssjukdomar och använda kondom ifall man inte är 110% säker på att partnern inte har någon könssjukdom (flertalet könssjukdomar behöver inte ens visa sig med symptom men man kan ändå ha dem). Av 100 kvinnor blir 2 gravida varje år fast de använt kondom, men då har de ju ändå inte sex bara en gång per år heller, så kondom skyddar verkligen bra mot graviditet. Vill du känna dig riktigt säker, så kan du pröva på någon form av hormonellt preventivmedel också (p-piller, p-ring, p-plåster osv.).

Information hämtad från decibel.fi

söndag 27 mars 2011

Läkare i Storbritannien varnas nu att förbättra sina färdigheter i att sätta in p-stav, efter att många kvinnor krävt skadestånd.

Många av klagomålen gällde p-staven Implanon, Implanon är en p-stav som sätts in under huden på överarmen med en speciell insättningskanyl. Implanon frisätter hormonet etonogestrel, som verkar genom att påverka ägglossningen och därigenom förhindras graviditet under tre år.

Rapporter tyder på att NHS (sjukvårdssystemet i Storbritannien) har fått över 1 000 klagomål och betalat ut 200 000 pund (mer än 2 miljoner kronor) i skadestånd till kvinnor. I klagomålen ingår hundratals oönskade graviditeter. Nu varnar NHS läkare att se till att de är säkra på hur man sätter in en p-stav, innan de gör det.

En kvinna som klagade sade till BBC: "Jag blev gravid två månader efter det att min p-stav inte sattes in korrekt. Jag berättade för läkaren att jag inte kunde känna staven i min arm men läkaren sa att det var okej. Jag anser att detta inte är en bra form av preventivmedel eftersom risken för mänskliga misstag är för hög. Misstaget krossade mig, jag skulle börja på universitet.” Hon sa även: "Jag fick höra att jag inte skulle få mens, så jag insåg inte att jag var gravid tills jag fick graviditetsillamående. Jag var panikslagen och kunde inte förstå hur jag kunde vara gravid."

P-stav är ett alternativ till p-piller, som tas dagligen, p-piller har den högsta effektiviteten bland alla preventivmedel. Det finns mer än 30 varianter av p-piller, så att alla kvinnor kan hitta en viss typ som passar deras behov.

Har eller har du haft p-stav? I så fall hur upplevde du det?

onsdag 23 mars 2011

Forskning kan leda till en icke-homonell version av p-piller

Ny banbrytande forskning om mekanismerna bakom graviditet har gett forskarna hopp om att de skulle kunna utveckla en icke-hormonell version av p-piller.

Forskare vid University of California utfört experiment på sperma från möss och människor. De genomförde en detaljerad, molekylär studie av varför spermier dras emot mot ägg, och fann att en elektrisk signal från äggen drar in spermierna. Om man fann ett sätt att stänga av denna signal, då skulle det potentiellt tillåta forskare för att skapa en bieffekt fri, icke-hormonell behandling.

P-piller fungerar genom att använda hormoner för att förhindra ägglossning (den process som görs när kvinnas kropp frigör ett ägg). Orala preventivmedel är i allmänhet säkra och tolereras väl, men kan ibland orsaka biverkningar hos vissa kvinnor.

Forskarna undersökte elektriska strömmar som driver på förflyttningen av en spermies svans på sin färd mot ett nysläppt ägg från äggstocken. De fann att när en spermie får en ökad dos av progesteron, ökar den elektriska strömmens styrka och svansen rör sig snabbare. Forskaren Polina Lishko sade: "Vi har äntligen löst frågan om vad progesteron gör med mänskliga spermier. Det utgör ett lovande mål för utvecklingen av en ny klass av icke-hormonella preventivmedel. "

Det vore ju kanon om de kunde utveckla ett hormonfritt p-piller, ett p-piller utan bieffekter skulle nog uppskattas av många kvinnor.

måndag 14 mars 2011

Visste du att p-piller kan förbättra din akne?

Många unga och även äldre kvinnor har problem med akne. Akne beror på inflammation i talgkörtlarna som omger håren i ansiktet och på överkroppen. Akne kan behandlas på olika sätt, genom tabletter, krämer och laserterapi. Vad många inte vet är att vissa p-piller faktiskt kan hjälpa många människor bli av med sin akne. Att börja med p-piller för att behandla sin akne är kanske inte att rekommendera, men det kan vara en bra ide att ha kolla på vilka p-piller som kan minska akne om du redan använder p-piller eller planerar att börja. De kombinerade p-pillren Diane och Yasmin har båda visat sig vara effektiva att minska hudproblem.

Diane har en anti-androgen effekt som gör att den är effektiv på akne. P-pillret är nästan 100 % säkert och du är skyddad från första dagen du börjar med pillren. Diane används under 21 dagar av din 28 dagars cykel följt av en 7 dagar piller-fri period, under den piller-fria perioden är du fortfarande helt skyddad. P-pilleret Yasmin som också kan ha en hjälpande effekt på akne är även mycket populärt eftersom det inte orsakar viktökning som vissa andra p-piller kan göra.

onsdag 9 mars 2011

Akut p-piller eller abortpiller?

Som de flesta vet finns det flera aktiva antiabortgrupper i USA, vissa grupper verkar kunna gå hur långt som helst för att försöka stoppa abortering, det har hänt ett flertal gånger att klinker som utför aborter blivit utsätta för bombattentat och läkare har blivit förföljda och hotade.

Vissa antiabortgrupper hävdar nu att akut p-piller skulle vara samma som abortpiller. De är speciellt upprörda över akut p-pillret ellaOne eftersom det kan tas upp till 5 dagar efter oskyddat sex. De menar att det finns chans att ägg har blivit befruktat under de 5 dagarna och att det är då är en abort, vilket för dem är lika med mord.

Anhängare har till och med försökt att stoppa apoteken att sälja läkemedlet. Lyckligtvis är många läkare och barnmorskor mycket entusiastiska till ellaOne, eftersom de kan stoppa många oönskade graviditeter då de kan tas så pass många dagar efteråt, det kan ju ibland vara svårt att få tag på akut p-piller om det är helg till exempel. EllaOne har visat sig hjälp till att minska tonårsgraviditeter, vilket anses vara mycket viktigt bland barnmorskor och läkare.

Utan ellaOne hade de oönskade graviditeterna ökat, och då hade även aborterna ökat, borde inte antiabortaktivisterna vara nöjda då?

fredag 4 mars 2011

Akut p-piller

Akut p-piller, eller även kallade dagen efter-piller används allt oftare och ibland även som preventivmedel. En undersökning från Storbritannien visade att 20 % av de kvinnor som deltog i undersökningen hade använt akut p-piller under 2010, kvinnorna var mellan 18-35 år. Många av kvinnorna hade använt akut p-piller 3 eller gånger under samma år, vissa använde pillren till och med som preventivmedel, vilket inte är att rekommendera. Om man använder akut p-piller som preventivmedel bör man tänka om och hitta ett annat alternativ, som t.ex. att börja med vanliga p-piller. Kommer denna trend bli lika stor i Sverige som i Storbritannien? Eller är den redan det?

Om man behöver använda akut p-piller är Levonelle och ellaOne två bra läkemedel. Pillren kan tas upp till 3-5 dygn efter oskyddat sex, beroende på vilket läkemedel man använder. Akuta p-piller kan ge vissa bieffekter som t.ex. huvudvärk, illamående och rubbningar i menscykeln, men biverkningarna är ofta milda och kortvariga.

torsdag 3 mars 2011

MSD bekräftar att Cerazette kommer levereras i 3 månaders förpackningar under v8. Denna informationen har nu skickats utt till barnmorskor, gynekologer och apotek. Och det framgår inte av pressmeddelandet, men nog måste det vara så att dessa måste informera sina patienter att Cerazette nu finns tillgängligt igen?!

Frågan är om brevbärarna kommer få 100,000 extra kuvert att leverera till alla de kvinnor som använder minipillret, eller om det blir precis som senast att informationen är ytterst bristfällig till kvinnorna som tidigare/just nu använder läkemedlet.

För de kvinnor som hellre beställer Cerazette online, erbjuder euroClinix en smidig tjänst där man kan beställa p-piller och minipiller online. Du kan besöka dem här: Cerazette