tisdag 29 mars 2011

Bra fråga angående akuta p-piller

Fråga:

visst finns det såna där "dagen efter piller" så om man vill vara riktigt säker på att inte bli gravid, kan man inte använda kondom då och sedan ta ett sånt där piller? och var kan man köpa dom, hur dyra är dom?

Svar, av modell längre:

Akut-p-piller (eller ångerpiller eller dagen-efter-piller) ska inte användas som ett preventivmedel. Det är tänkt som en skyddsåtgärd bara när man faktiskt har haft oskyddat sex (t.ex. för att kondomen gick sönder, vilket händer ytterst sällan om man använder den rätt). Det är väldigt starka hormoner i dem, som kroppen inte mår bra av att använda många gånger, eftersom de bl.a. förändrar mensen. Dessutom kan kroppen bli mer och mer immun mot dem ju fler gånger man använder dem och då är det ju ingen vits med dem sedan då olyckan verkligen varit framme. Akut-p-piller är alltså inte som vanliga p-piller men inte heller som en medicinsk abort. De försöker bara förhindra att man blir gravid, men är man det redan så har de ingen effekt. Ju fler timmar som gått sedan samlaget desto sämre skyddar de dessutom, och inte ens om man tar dem minuten efter samlaget så skyddar de alltså till 100%.

Kondom är däremot egentligen det bästa skydd vi kan använda, eftersom det är det enda som skyddar mot könssjukdomar. Men ändå inte fullständigt, eftersom man t.ex. kan ha kondylomvårtor eller virus som inte syns på roten av penis eller på blygdläpparna där kondomen inte täcker dem. Därför lönar det sig alltid att testa sig för könssjukdomar och använda kondom ifall man inte är 110% säker på att partnern inte har någon könssjukdom (flertalet könssjukdomar behöver inte ens visa sig med symptom men man kan ändå ha dem). Av 100 kvinnor blir 2 gravida varje år fast de använt kondom, men då har de ju ändå inte sex bara en gång per år heller, så kondom skyddar verkligen bra mot graviditet. Vill du känna dig riktigt säker, så kan du pröva på någon form av hormonellt preventivmedel också (p-piller, p-ring, p-plåster osv.).

Information hämtad från decibel.fi

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar