onsdag 23 mars 2011

Forskning kan leda till en icke-homonell version av p-piller

Ny banbrytande forskning om mekanismerna bakom graviditet har gett forskarna hopp om att de skulle kunna utveckla en icke-hormonell version av p-piller.

Forskare vid University of California utfört experiment på sperma från möss och människor. De genomförde en detaljerad, molekylär studie av varför spermier dras emot mot ägg, och fann att en elektrisk signal från äggen drar in spermierna. Om man fann ett sätt att stänga av denna signal, då skulle det potentiellt tillåta forskare för att skapa en bieffekt fri, icke-hormonell behandling.

P-piller fungerar genom att använda hormoner för att förhindra ägglossning (den process som görs när kvinnas kropp frigör ett ägg). Orala preventivmedel är i allmänhet säkra och tolereras väl, men kan ibland orsaka biverkningar hos vissa kvinnor.

Forskarna undersökte elektriska strömmar som driver på förflyttningen av en spermies svans på sin färd mot ett nysläppt ägg från äggstocken. De fann att när en spermie får en ökad dos av progesteron, ökar den elektriska strömmens styrka och svansen rör sig snabbare. Forskaren Polina Lishko sade: "Vi har äntligen löst frågan om vad progesteron gör med mänskliga spermier. Det utgör ett lovande mål för utvecklingen av en ny klass av icke-hormonella preventivmedel. "

Det vore ju kanon om de kunde utveckla ett hormonfritt p-piller, ett p-piller utan bieffekter skulle nog uppskattas av många kvinnor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar