tisdag 26 april 2011

10 myter om p-piller

Informationen är tagen från lifemojo, med vissa språk(förändringar)förbättringar!

De 10 myter om preventivmedel som du ska ta med en nypa salt är:

Myt 1: P-piller ger orsakar en viktuppgång hos kvinnor

Även om personer reagera på olika sätt vid användande av läkemedel, går kvinnor generellt sätt inte upp i vikt på grund av p-piller. Det som kan hända är att hormonerna som p-piller innehåller ökar aptiten, och därmed kan ge upphov till en viktökning. De kvinnor som rör på sig normalt kommer dock hålla de extra kilona borta. En hälsosam livsstil kan vilken dag som helst hjälpa till att hålla extra kilon borta.

Myt 2: Det är svårt att bli gravid när du använt p-piller

Detta är en annan löjlig myt som hävdar att en kvinnas fertilitet permanent påverkas av ett ständigt användande av p-piller. Det är viktigt att förstå att p-piller inte orsaka infertilitet på något sätt, du behöver bara en viss tid mellan användning av p-piller och försök att bli gravid. Det är definitivt möjligt att bli gravid en månad efter att du slutat ta p-piller.

Myt 3: P-piller bör inte tas kontinuerligt

Kvinnor som upplever mellanblödningar är faktiskt de som kan sluta med p-piller, eftersom detta kan hjälpa de att återgå till det normala. Det finns inga andra biverkningar med att ta p-piller kontinuerligt. Du kan sluta ta p-piller när som helst om du planerar att bli gravid.

Myt 4: P-piller orsakar bröstcancer

Det är ett under att det fortfarande, med jämna mellanrum, uppkommer sådana myter eftersom studier har visat att detta påstående är helt osant. Det är visserligen sant att bröstcancer påverkas av hormoner, p-piller kan, en viss procentuell risk, öka risken att orsaka denna typ av cancer. Kvinnor som använder p-piller har en förhöjd risk att få bröstcancer, men den återgår till det nomala när användandet av p-piller avslutas.

Myt 5: Att ha sex under menstruation kan inte göra dig gravid

Det kvinnliga reproduktiva systemet kan frigöra ett ägg när som helst, så detta uttalande är heller inte sant. Dessutom kan spermier överleva i den kvinnliga kroppen under upp till sex dagar, så du kan bli gravid efter menstruationerna är avslutad, om spermierna fortfarande finns i din kropp.

Myt 6: Amning kan förhindra graviditet

Det faktum att amning kan stoppa ägglossningen är sant, det är dock inte sant att amning helt kan förhindra graviditet. Du måste fortfarande använda p-piller, eller annat preventivmedel, för att undvika att bli gravid.

Myt 7: Att tvätta underlivet efter sex kan förhindra graviditet

Tvättning eller rengöring av slidan med vatten eller annan vätska motverkar inte graviditet. Det är högst osannolikt att tvättning efter samlag kan avlägsna all sperma och hålla ditt könsorgan helt rent. Onödig rengöring eller tvättande av slidan kan orsaka bakterie-infektioner och högst sannolikt orsaka svamp i underlivet.

Myt 8: Man kan inte bli gravid om killen drar sig ur innan utlösning

Detta är inte alltid en säker metod för att undvika graviditet. Spermier kan ibland frigöras innan själva utlösningen, och detta kan leda till graviditet. Detta är en väldigt stor risk att ta, så det är alltid bättre att använda kondom.

Myt 9: P-piller kan hjälpa till att bekämpa sexuellt överförbara sjukdomar

P-piller kallas så för en anledning, eftersom allt de gör är att förhindra befruktning (och i vissa fall underlätta smärta i samband med menstruation). Det finns inget sätt att dessa piller kan bekämpa sexuellt överförbara sjukdomar. Du bör alltid använda kondom för att förhindra sexuellt överförbara sjukdomar. Detta är det enda sättet genom vilket du garanterat undviker könssjukdomar.

Myt 10: Du kan inte bli gravid första gången

Detta är en mycket populär myt som många tonårsflickor faller för, bara för att inse att de ändå är gravida. Det är möjligt för dig att bli gravid varje gång du har ägglossning och varje gång din partners spermier befrukar dina ägg. Det finns ingen skillnad mellan det första sexuella mötet och det femte.

onsdag 20 april 2011

P-piller och alkohol

Bra fråga, vars svar inte är alldeles uppenbart; Kan man dricka alkohol i samband med att man tar p-piller?

Hej! Jag äter p-piller och har några frågor om dom. Jag undrar om man får dricka alkohol när man äter dom? Är man 100% skyddad mot graviditet, helt säkert? Jag har lite svårt att tänka mig det nämligen.. Och för det sista undrar jag vilken tid på dygnet det skulle vara bäst att ta dom? Skyddar dom bättre om man tar dom samma tid varje dag eller är det någon skillnad med typ 2-3 timmar? Jag tar nämligen på morgonen 8-tiden men på helgarna sover jag till typ 11, och tar då jag vaknar. Det är ju 3 timmars skillnad så jag tänkte om skyddet blir dåligare då? Kan man ändra tiden då man tar dom, menar att om jag kunde typ helt plötsligt börja ta dom kl. 11 istället? På sommarlovet sover man ju endå varje dag längre. Tacksam för svar!

Svaret kommer från
decibel.fi, österbottens egna tvåspråkiga ungdomswebbportal.

"Ja, du kan dricka alkohol när du går på p-piller - så länge du inte spyr upp p-pillret. Alkoholen i sig försämrar inte effekten på p-pillren, förutsatt att de hinner smälta normalt i magen/tarmarna. Det heter för de flesta p-pillersorter att de inte garanterar skydd mot graviditet ifall man spyr inom fyra timmar efter att man tog dagens piller - eller har diarré så att de kanske åker ut andra vägen utan att hinna tas upp av kroppen. Så tar du på morgonen, men blir dålig av alkohol på kvällen, så är det ingen fara. Mår du dock dåligt följande morgon när du just tagit pillrena så är de inte längre säkra.

Så här skriver de på umo.se (Ungdomsmottagningarna är de i Sverige som skriver ut p-piller): "Det är viktigt att ta sin tablett ungefär samma tid varje dag. Missar man med mer än 12 timmar, alltså att det går mer än 36 timmar mellan två tabletter, kan man inte längre vara säker på att man inte kan bli gravid. Då ska man förutom att ta p-pillren också skydda sig på något annat sätt, till exempel med kondom, under den följande veckan. Om man haft samlag dygnen innan man missade att ta sin tablett är det bra att ta ett akut-p-piller eftersom spermierna kan överleva i livmodern och äggledarna i några dagar.

Om man kräks kort efter att man tagit sitt p-piller eller om man har diarré är det inte säkert att kroppen hinner ta upp hormonet. Då kan man ta en ny tablett från kartan så är man fortfarande skyddad."

Nej, egentligen finns det inget preventivmedel som skyddar till 100% mot graviditet. Så här svarar en barnmorska på p-guiden.nu: "Den procent som inte är säker beror i stort sett på användarfel. Det innebär att man till exempel inte tagit sina piller som man ska, att man har glömt ett eller flera piller eller varit magsjuk och inte använt kompletterande skydd som kondom. Är man kraftigt överviktig, har BMI(body mass index) över 30 vet man att p-pillers effekt också är försämrad. Med andra ord, tar man sina p-piller på rätt sätt och tänker på att använda kondom som extra skydd om man tagit pillren fel så är p-piller 100% säkra. Ni behöver alltså inte använda kondom annat än vid dessa speciella tillfällen!"

Med andra ord så borde det inte göra något om det kastar med en 2-3 timmar när du tar p-pillren. Med minipiller brukar det vara mera noggrant, men så länge du tar dina p-piller inom 12 timmar, så är du på den säkrare sidan. Fast det är klart att du helst ska försöka få in det i en daglig rutin att ta pillren och alltså ta dem på ungefär samma tid varje dag så att du inte ska glömma.

Hälsar ungdomsinformatören Liselott"


Lite klippa och klistra jag vet, men tyckte det var en bra fråga som säkert många uppskattar att få besvarad.

Njut av solen!

onsdag 13 april 2011

Kan man hoppa över mensen med hjäp av p-piller?

Hittade följande fråga från kvinna.ifokus och delar här med mig av den då jag tror många kvinnor ställer sig samma fråga och skulle uppskatta ett svar;

Hur länge kan man med hjälp av p-piller skjuta upp mensen?

Svaret kom från en vänligt sinnad själ vid namn Cindy.

"Det jag nu säger har jag fått från en mycket kunnig gynekolog, och jag har själv inte haft regelbunden mens på över ett årtionde med hjälp av p-piller och gulkroppshormonpiller. Jag är alltså säker på vad jag säger.

Att ha blödning varje månad när man tar p-piller är inget som kroppen kräver, utan något som p-pillertillverkarna designat med sockerpiller utifrån tron att alla kvinnor känner sig mer "naturliga" om de blöder regelbundet.

Man kan alltså "skjuta upp" mensen i princip hur länge man vill genom att skippa sockerpillren (förutsatt att det är p-piller av tredje generationens sort). Eftersom ägglossningen är stoppad av p-pillren så bygger kroppen inte upp en tjock slemhinna. Den lilla tunna slemhinna som finns kan kroppen välja att stöta ut i en blödning och då gör man ett uppehåll på en vecka med sina piller.

Ju längre tid man skjutit upp mensen, desto mer sällan brukar man få dessa blödningar eftersom slemhinnan som byggs upp i regel blir tunnare för varje gång. Somliga väljer dock att planera blödningen genom att göra ett uppehåll säg var tredje månad. Det kan vara en idé att göra så den första tiden, dvs gradvis öka tiden mellan blödningarna för att vänja kroppen samtidigt som man har kontroll."

Tack Cindy för ett bra svar. Hoppas ni har användning för informationen. För att se hela diskussionen, klicka på länken högst upp.

onsdag 6 april 2011

Kan p-piller orsaka blodproppar?

För några år sedan rapporterades om att vissa p-piller kunde orsaka blodproppar. En läsare skickade detta email till mig;

"Jag pratade med min mamma om p-piller häromdagen, hon sa att jag borde vara försiktig eftersom det tidigare har funnits problem med blodproppsbildning i vår familj och att p-piller skulle kunna orsaka problem för mig? Är det sant? Jag har använt p-piller i en månad nu och inget har hänt, men jag kan fortfarande vara i riskzonen?"

Om någon i din familj har fått en blodpropp, så ska du definitivt tänka igenom användning av kombinerat p-piller. Östrogen är känt för att öka risken för blodproppar. För de flesta människor är denna risk mycket liten och bör inte innebära någon risk för blodproppsbildning.

Men för människor som redan har en ökad risk för att få blodproppar så kan risken bli betydligt större genom att använda kombinerade p-piller. Trombofili är till exempel ett mycket vanligt tillstånd som orsakar trombos (blodproppar). Många människor vet inte att de har trombofili eftersom det endast orsakar små blodproppar som sällan ger symptom. Dock kan dessa små blodproppar tillsammans skapa större och allvarligare blodproppar, vilket kan leda till en stroke, hjärtinfarkt, lungemboli, missfall eller djup ventrombos.

Alla som lider av trombofili får inte något av dessa problem men om du tar kombinerade p-piller kan du utsätta dig själv för större risker. Om medlemmar i din familj har drabbats av trombofili eller någon annan koagulerings sjukdom, så kommer du uppmanas att göra ett blodprov. Om du testas positivt för något av dessa problem så utesluter det dig inte från att använda p-piller helt och hållet. Du kan då byta till ett p-piller med endast gestagen, vanligen kända som "mini-piller".

Biverkningarna ifrån mini-piller är mycket mindre än de från ett kombinerat p-piller, dock är de är något mindre effektiva och inte försedda med ytterligare fördelar, som till exempel minskningen av mensvärk.

Även om Cerazette, som är en ny generation av mini-pillret, så har det i studier visats sig ha nästan alla fördelar som ett kombinerat p-piller har. Om du inte testats positivt för en blodsjukdom, men fortfarande är bekymrad kommer du rådas att använda ett kombinerat preventivmedel som inte innehåller desogestrel och gestoden.