onsdag 19 oktober 2011

Sämre sex ger längre förhållanden

Stoppa löpsedlarna, brinnande nyheter! Som aftonbladet skulle sagt. Skämt å sido, en liten notis som metro publicerade antyder att kvinnor som använder p-piller är mindre sexuellt tillfredsställda. Givetvis finns det två sidor av myntet.

Det som egentligen är sagt i artikeln är att kvinnor som tar p-piller när de träffar sin partner känner mindre sexuell tillfredställelse, men är det inte oftast så, att när man träffar sin partner är allt nytt och sexet då inte är lika bra?

Samma studie visar att samma kvinnor har en större chans att hålla ihop med den partnern de haft detta usla sex med. Hmm, någonstans där blev det nog fel?

Forskarna tror att det är kvinnornas menstruation cykel, som p-pillerna influerar, påverkar kvinnornas val av män. P-piller försätter kroppen i ett tillstånd som liknar en graviditet, på så sätt sker inte den ägglossning som vanligtvis sker för en icke gravid kvinna. Forskarna menar också att det gör kvinnorna mer mottagliga för trygga män, som är bättre lämpade som en pappa till barnet. Det ska tilläggas att detta sker automatiskt, och det är inte ett medvetet val som kvinnorna gör. Kvinnor som inte tar preventivmedel förmodas därför söka sig till mer dominanta och mindre ”pappa-material”.

onsdag 12 oktober 2011

Kvinnor väljer preventivmedel efter deras livssituation

En studie visar att ålder, livsstil, hälsa, bekvämlighet och civilstånd påverkar vilken typ av preventivmedel använder. Kvinnor som redan har barm eller inte vill bli gravida igen väljer metoder som är mer permanenta, såsom operation eller spiraler. Medan kvinnor som är i ett fast förhållande och de som fortfarande vill ha barn hellre använder p-piller.


Samma studie visar också vikten av att använda sitt preventivmedel korrekt, det är överraskande att se hur stor skillnad det är om ett preventivmedel används exakt enligt instruktion eller om det av en eller annan anledning slarvas.


P-piller varierar mellan mindre än 1% risk att bli gravid om använt perfekt, till mellan 6-9% chans om det inte används korrekt.


Kopparspiral och kirurgisk sterilisation är det säkraste preventivmedlet med mindre än 1% risk att bli gravid. Givetvis har det också sina nackdelar då möjligheten att ånga sig är obefintlig med sterilisering, och en kopparspiral är effektiv i flera år så du är ”fast” så att säga.


Naturlig familjeplanering, såsom samlag endast vid speciella tidpunkter, misslyckas vid 25% av tillfällena då de är mer beroende av den mänskliga faktorn. Dock, om de utförs med exakthet kan risken minimeras till 0,4 och 5%


Kondomer, som rekommenderas till de som inte är i ett fast förhållande misslyckas att skydda mot graviditet i mellan 2 och 20% av fallen.


Spermiedödare är den minst pålitliga preventiva metoden med hela 28% misslyckande.

måndag 6 juni 2011

Gör om, gör rätt!

Diskussionen om manliga preventivmedel tog ny fart för ett par månader sedan när ett gäng kvinnor, under manlig pseudonym, författade ett brev som uppmanade männen att skriva på en lista för tillverkning av ett manligt preventivmedel.

Har inte tänkt fabulera huruvida det är rätt medel för att få igång en debatt, snarare om det faktum att det nu var och varannan vecka dyker upp preparat som är under forskning, och kan vara ett framtida preventivmedel för män.

Det senaste kommer från en forskare ifrån Indien, det är en injektion som neutraliserar spermierna så att de inte längre är fertila. Injektionen är känd under namnet RISUG, och står för; (fritt översatt) vägledd hämning av spermier.

Preventivmedlet är under den tredje fasen av forskning, vilket brukar betecknas som det sista steget innan det kan bli godkänt för försäljning. Om ett godkännande kommer, är det först bara i Indien som det är tillgängligt. Fler tester krävs för godkännande i Europa.

En intressant detalj är att effekten varar i 10 år (!). Vilken man är beredd att vara infertil i 10 år?

onsdag 1 juni 2011

Fråga rörande oregelbunden blödning samt p-piller på dålig mage...

Säkersex.se är en underbar källa till information om allt vad som rör sex, preventivmedel, killar, tjejer, normalt och onormalt. Hittar själv mycket information där, och tänkte uppmärksamma en fråga av intressant karaktär.

Fråga:

Jag tar p-pillret Yasminelle (Yasmin) sedan ca ett halvår. För ungefär två veckor sedan hade jag diarré medan jag var inne på den tredje p-piller veckan. Till följd av detta kom min mens ca 1,5 vecka för tidigt. Det har nu gått tio dagar sedan jag fick mensen, och jag blöder fortfarande. (hade dock ett uppehåll på två dagar igår och i förrgår, men nu är den tillbaka). Är detta normalt? Vad beror det på? Tacksam för svar!!

Svar:

Fortsätt att ta dina p-piller som vanligt. Troligtvis fick du för låg koncentration av hormoner från dina p-piller pga att du hade diarré och då började du blöda. Det är inte farligt och det bör rätta till sig på nästa p-piller karta. Gör det inte det tycker jag att du ska boka till till barnmorskan på ungdomsmottagningen. Eftersom du haft diarré och då inte fått i dig de hormoner som p-pillrena innehåller så är du inte heller skyddad mot graviditet. Använd kondom om du har samlag upp till en vecka efter att diarréerna slutat.




torsdag 26 maj 2011

Så är det ÄNTLIGEN bekräftat

P-piller ökar inte din vikt!!

Sahlgrenska akademin vid Göteborgs Universitet har nu publicerat en enorm studie om kvinnors vikt och användandet av kombinerade p-piller.

Där visar den legitimerade barnmorskan och forskaren Ingela Lindh att det inte spelar någon som helst roll om du äter p-piller eller ej, gällande den omtalade viktökningen. i Lindhs långtidsstudie ingick hela 1749 kvinnor som från det att de var 19 år fick besvara frågor var 5e år tills det att det var 44.

"– Kvinnor som använt p-piller och följts från tonåren till 34-årsåldern ökade inte mer i vikt än sina medsystrar som aldrig hade använt p-piller, säger den legitimerade barnmorskan och forskaren Ingela Lindh vid Sahlgrenska akademin. "

De enda faktorerna som påverkar viktökning, som uppmärksammades under studien, var rökning och åldrande.

Ingela Lindh hoppas nu att farhågorna om en eventuell viktökning i samband med användande av p-piller nu ska vara som bortblåsta. Detta menar hon skulle innebära att kvinnor återigen, i ett ökat antal, började använda kombinerade p-piller. Detta i sig skulle innebära färre oplanerade graviditeter och färre aborter.

"-Att p-piller inte påverkar kroppsvikten är viktigt att informera om, eftersom det finns en stor rädsla för viktuppgång, framför allt bland unga tjejer, som i sig kan bidra till att de inte vill äta p-piller."

De flesta större tidningar såsom DN, Aftonbladet och Svenska Dagbladet har också uppmärksammat studien.


tisdag 17 maj 2011

Ökad blodpropps-risk eller inte med p-piller?

Med jämna mellanrum dyker det upp studier som hävdar att vissa p-piller medför en ökad risk för blodpropp, nästan lika snabbt så skjuts dessa rykten i sank. Men det hindrar ju inte att vi återigen kan redogöra för de nya studierna, deras resultat och sedan också erbjuda alternativa resultat för att visa på oenigheten?!

yasmin, med den aktiva ingrediensen drosperinon, är ett av de p-piller som oftast får värja sig för studier som visar att de medför en ökad risk för blodpropp. Nu senast är de 2 studier som utförts av forskare vid Bostons Universitet, och publicerats i den ansedda tidskriften British Medical Journal.

"I den ena har forskarna använt data från 186 amerikanska kvinnor som drabbats av venös blodpropp i samband med att de använt p-piller. Som kontrollgrupp användes 681 kvinnor som också använt p-piller.

I den andra studien utgick forskarna från 61 fall av ventrombos bland kvinnor i England, som jämfördes med 215 matchade kontroller."


Båda studierna visade att risken för ventrombos, venös blodpropp (se förklaring längre ner), ökade markant när användning av p-piller innehållande drosperinon användes jämfört med äldre verisioner av p-piller som innehåller levonorgestrel.


"Viveca Odlind, professor vid Läkemedelsverket, tycker att studierna är mer övertygande än två andra som 2009 visade en högre risk för ventrombos med drospirenon.

– Osäkerheten i resultaten är något mindre. Men även dessa studier bygger på ett ganska litet antal patienter. I en jättestor studie från 2007 kunde forskare dessutom inte visa några skillnader alls i blodproppsrisk mellan drospirenon och levonorgestrel.

-Totalt sett är användning av p-piller förknippad med en väldigt liten risk för blodpropp."


Så blev vi något klokare eller ej?

Venösa blodproppar (även kallat venös tromboembolism eller VTE) kan uppträda antingen som:
- en djup ventrombos (DVT); en blodpropp i en djup ven, oftast i ett ben, som helt eller delvis hindrar blodflödet

- en lungemboli (LE); en blodpropp som lossnar, transporteras runt i kroppen och slutligen täpper till ett blodkärl i lungorna

tisdag 26 april 2011

10 myter om p-piller

Informationen är tagen från lifemojo, med vissa språk(förändringar)förbättringar!

De 10 myter om preventivmedel som du ska ta med en nypa salt är:

Myt 1: P-piller ger orsakar en viktuppgång hos kvinnor

Även om personer reagera på olika sätt vid användande av läkemedel, går kvinnor generellt sätt inte upp i vikt på grund av p-piller. Det som kan hända är att hormonerna som p-piller innehåller ökar aptiten, och därmed kan ge upphov till en viktökning. De kvinnor som rör på sig normalt kommer dock hålla de extra kilona borta. En hälsosam livsstil kan vilken dag som helst hjälpa till att hålla extra kilon borta.

Myt 2: Det är svårt att bli gravid när du använt p-piller

Detta är en annan löjlig myt som hävdar att en kvinnas fertilitet permanent påverkas av ett ständigt användande av p-piller. Det är viktigt att förstå att p-piller inte orsaka infertilitet på något sätt, du behöver bara en viss tid mellan användning av p-piller och försök att bli gravid. Det är definitivt möjligt att bli gravid en månad efter att du slutat ta p-piller.

Myt 3: P-piller bör inte tas kontinuerligt

Kvinnor som upplever mellanblödningar är faktiskt de som kan sluta med p-piller, eftersom detta kan hjälpa de att återgå till det normala. Det finns inga andra biverkningar med att ta p-piller kontinuerligt. Du kan sluta ta p-piller när som helst om du planerar att bli gravid.

Myt 4: P-piller orsakar bröstcancer

Det är ett under att det fortfarande, med jämna mellanrum, uppkommer sådana myter eftersom studier har visat att detta påstående är helt osant. Det är visserligen sant att bröstcancer påverkas av hormoner, p-piller kan, en viss procentuell risk, öka risken att orsaka denna typ av cancer. Kvinnor som använder p-piller har en förhöjd risk att få bröstcancer, men den återgår till det nomala när användandet av p-piller avslutas.

Myt 5: Att ha sex under menstruation kan inte göra dig gravid

Det kvinnliga reproduktiva systemet kan frigöra ett ägg när som helst, så detta uttalande är heller inte sant. Dessutom kan spermier överleva i den kvinnliga kroppen under upp till sex dagar, så du kan bli gravid efter menstruationerna är avslutad, om spermierna fortfarande finns i din kropp.

Myt 6: Amning kan förhindra graviditet

Det faktum att amning kan stoppa ägglossningen är sant, det är dock inte sant att amning helt kan förhindra graviditet. Du måste fortfarande använda p-piller, eller annat preventivmedel, för att undvika att bli gravid.

Myt 7: Att tvätta underlivet efter sex kan förhindra graviditet

Tvättning eller rengöring av slidan med vatten eller annan vätska motverkar inte graviditet. Det är högst osannolikt att tvättning efter samlag kan avlägsna all sperma och hålla ditt könsorgan helt rent. Onödig rengöring eller tvättande av slidan kan orsaka bakterie-infektioner och högst sannolikt orsaka svamp i underlivet.

Myt 8: Man kan inte bli gravid om killen drar sig ur innan utlösning

Detta är inte alltid en säker metod för att undvika graviditet. Spermier kan ibland frigöras innan själva utlösningen, och detta kan leda till graviditet. Detta är en väldigt stor risk att ta, så det är alltid bättre att använda kondom.

Myt 9: P-piller kan hjälpa till att bekämpa sexuellt överförbara sjukdomar

P-piller kallas så för en anledning, eftersom allt de gör är att förhindra befruktning (och i vissa fall underlätta smärta i samband med menstruation). Det finns inget sätt att dessa piller kan bekämpa sexuellt överförbara sjukdomar. Du bör alltid använda kondom för att förhindra sexuellt överförbara sjukdomar. Detta är det enda sättet genom vilket du garanterat undviker könssjukdomar.

Myt 10: Du kan inte bli gravid första gången

Detta är en mycket populär myt som många tonårsflickor faller för, bara för att inse att de ändå är gravida. Det är möjligt för dig att bli gravid varje gång du har ägglossning och varje gång din partners spermier befrukar dina ägg. Det finns ingen skillnad mellan det första sexuella mötet och det femte.

onsdag 20 april 2011

P-piller och alkohol

Bra fråga, vars svar inte är alldeles uppenbart; Kan man dricka alkohol i samband med att man tar p-piller?

Hej! Jag äter p-piller och har några frågor om dom. Jag undrar om man får dricka alkohol när man äter dom? Är man 100% skyddad mot graviditet, helt säkert? Jag har lite svårt att tänka mig det nämligen.. Och för det sista undrar jag vilken tid på dygnet det skulle vara bäst att ta dom? Skyddar dom bättre om man tar dom samma tid varje dag eller är det någon skillnad med typ 2-3 timmar? Jag tar nämligen på morgonen 8-tiden men på helgarna sover jag till typ 11, och tar då jag vaknar. Det är ju 3 timmars skillnad så jag tänkte om skyddet blir dåligare då? Kan man ändra tiden då man tar dom, menar att om jag kunde typ helt plötsligt börja ta dom kl. 11 istället? På sommarlovet sover man ju endå varje dag längre. Tacksam för svar!

Svaret kommer från
decibel.fi, österbottens egna tvåspråkiga ungdomswebbportal.

"Ja, du kan dricka alkohol när du går på p-piller - så länge du inte spyr upp p-pillret. Alkoholen i sig försämrar inte effekten på p-pillren, förutsatt att de hinner smälta normalt i magen/tarmarna. Det heter för de flesta p-pillersorter att de inte garanterar skydd mot graviditet ifall man spyr inom fyra timmar efter att man tog dagens piller - eller har diarré så att de kanske åker ut andra vägen utan att hinna tas upp av kroppen. Så tar du på morgonen, men blir dålig av alkohol på kvällen, så är det ingen fara. Mår du dock dåligt följande morgon när du just tagit pillrena så är de inte längre säkra.

Så här skriver de på umo.se (Ungdomsmottagningarna är de i Sverige som skriver ut p-piller): "Det är viktigt att ta sin tablett ungefär samma tid varje dag. Missar man med mer än 12 timmar, alltså att det går mer än 36 timmar mellan två tabletter, kan man inte längre vara säker på att man inte kan bli gravid. Då ska man förutom att ta p-pillren också skydda sig på något annat sätt, till exempel med kondom, under den följande veckan. Om man haft samlag dygnen innan man missade att ta sin tablett är det bra att ta ett akut-p-piller eftersom spermierna kan överleva i livmodern och äggledarna i några dagar.

Om man kräks kort efter att man tagit sitt p-piller eller om man har diarré är det inte säkert att kroppen hinner ta upp hormonet. Då kan man ta en ny tablett från kartan så är man fortfarande skyddad."

Nej, egentligen finns det inget preventivmedel som skyddar till 100% mot graviditet. Så här svarar en barnmorska på p-guiden.nu: "Den procent som inte är säker beror i stort sett på användarfel. Det innebär att man till exempel inte tagit sina piller som man ska, att man har glömt ett eller flera piller eller varit magsjuk och inte använt kompletterande skydd som kondom. Är man kraftigt överviktig, har BMI(body mass index) över 30 vet man att p-pillers effekt också är försämrad. Med andra ord, tar man sina p-piller på rätt sätt och tänker på att använda kondom som extra skydd om man tagit pillren fel så är p-piller 100% säkra. Ni behöver alltså inte använda kondom annat än vid dessa speciella tillfällen!"

Med andra ord så borde det inte göra något om det kastar med en 2-3 timmar när du tar p-pillren. Med minipiller brukar det vara mera noggrant, men så länge du tar dina p-piller inom 12 timmar, så är du på den säkrare sidan. Fast det är klart att du helst ska försöka få in det i en daglig rutin att ta pillren och alltså ta dem på ungefär samma tid varje dag så att du inte ska glömma.

Hälsar ungdomsinformatören Liselott"


Lite klippa och klistra jag vet, men tyckte det var en bra fråga som säkert många uppskattar att få besvarad.

Njut av solen!

onsdag 13 april 2011

Kan man hoppa över mensen med hjäp av p-piller?

Hittade följande fråga från kvinna.ifokus och delar här med mig av den då jag tror många kvinnor ställer sig samma fråga och skulle uppskatta ett svar;

Hur länge kan man med hjälp av p-piller skjuta upp mensen?

Svaret kom från en vänligt sinnad själ vid namn Cindy.

"Det jag nu säger har jag fått från en mycket kunnig gynekolog, och jag har själv inte haft regelbunden mens på över ett årtionde med hjälp av p-piller och gulkroppshormonpiller. Jag är alltså säker på vad jag säger.

Att ha blödning varje månad när man tar p-piller är inget som kroppen kräver, utan något som p-pillertillverkarna designat med sockerpiller utifrån tron att alla kvinnor känner sig mer "naturliga" om de blöder regelbundet.

Man kan alltså "skjuta upp" mensen i princip hur länge man vill genom att skippa sockerpillren (förutsatt att det är p-piller av tredje generationens sort). Eftersom ägglossningen är stoppad av p-pillren så bygger kroppen inte upp en tjock slemhinna. Den lilla tunna slemhinna som finns kan kroppen välja att stöta ut i en blödning och då gör man ett uppehåll på en vecka med sina piller.

Ju längre tid man skjutit upp mensen, desto mer sällan brukar man få dessa blödningar eftersom slemhinnan som byggs upp i regel blir tunnare för varje gång. Somliga väljer dock att planera blödningen genom att göra ett uppehåll säg var tredje månad. Det kan vara en idé att göra så den första tiden, dvs gradvis öka tiden mellan blödningarna för att vänja kroppen samtidigt som man har kontroll."

Tack Cindy för ett bra svar. Hoppas ni har användning för informationen. För att se hela diskussionen, klicka på länken högst upp.

onsdag 6 april 2011

Kan p-piller orsaka blodproppar?

För några år sedan rapporterades om att vissa p-piller kunde orsaka blodproppar. En läsare skickade detta email till mig;

"Jag pratade med min mamma om p-piller häromdagen, hon sa att jag borde vara försiktig eftersom det tidigare har funnits problem med blodproppsbildning i vår familj och att p-piller skulle kunna orsaka problem för mig? Är det sant? Jag har använt p-piller i en månad nu och inget har hänt, men jag kan fortfarande vara i riskzonen?"

Om någon i din familj har fått en blodpropp, så ska du definitivt tänka igenom användning av kombinerat p-piller. Östrogen är känt för att öka risken för blodproppar. För de flesta människor är denna risk mycket liten och bör inte innebära någon risk för blodproppsbildning.

Men för människor som redan har en ökad risk för att få blodproppar så kan risken bli betydligt större genom att använda kombinerade p-piller. Trombofili är till exempel ett mycket vanligt tillstånd som orsakar trombos (blodproppar). Många människor vet inte att de har trombofili eftersom det endast orsakar små blodproppar som sällan ger symptom. Dock kan dessa små blodproppar tillsammans skapa större och allvarligare blodproppar, vilket kan leda till en stroke, hjärtinfarkt, lungemboli, missfall eller djup ventrombos.

Alla som lider av trombofili får inte något av dessa problem men om du tar kombinerade p-piller kan du utsätta dig själv för större risker. Om medlemmar i din familj har drabbats av trombofili eller någon annan koagulerings sjukdom, så kommer du uppmanas att göra ett blodprov. Om du testas positivt för något av dessa problem så utesluter det dig inte från att använda p-piller helt och hållet. Du kan då byta till ett p-piller med endast gestagen, vanligen kända som "mini-piller".

Biverkningarna ifrån mini-piller är mycket mindre än de från ett kombinerat p-piller, dock är de är något mindre effektiva och inte försedda med ytterligare fördelar, som till exempel minskningen av mensvärk.

Även om Cerazette, som är en ny generation av mini-pillret, så har det i studier visats sig ha nästan alla fördelar som ett kombinerat p-piller har. Om du inte testats positivt för en blodsjukdom, men fortfarande är bekymrad kommer du rådas att använda ett kombinerat preventivmedel som inte innehåller desogestrel och gestoden.

torsdag 31 mars 2011

Preventivmedel på den gamla goda tiden

Har ni inte sett avsnittet (tror inte många har det!) från SVT-öppet arkiv om preventivmedel tycker jag ni ska göra det nu. Otroligt på många olika vis. Tror inte det blev många barn gjorda den natten.

Här har ni klippet i alla fall:

Kategori: Öppet arkiv

Om preventivmedel 1963

tisdag 29 mars 2011

Bra fråga angående akuta p-piller

Fråga:

visst finns det såna där "dagen efter piller" så om man vill vara riktigt säker på att inte bli gravid, kan man inte använda kondom då och sedan ta ett sånt där piller? och var kan man köpa dom, hur dyra är dom?

Svar, av modell längre:

Akut-p-piller (eller ångerpiller eller dagen-efter-piller) ska inte användas som ett preventivmedel. Det är tänkt som en skyddsåtgärd bara när man faktiskt har haft oskyddat sex (t.ex. för att kondomen gick sönder, vilket händer ytterst sällan om man använder den rätt). Det är väldigt starka hormoner i dem, som kroppen inte mår bra av att använda många gånger, eftersom de bl.a. förändrar mensen. Dessutom kan kroppen bli mer och mer immun mot dem ju fler gånger man använder dem och då är det ju ingen vits med dem sedan då olyckan verkligen varit framme. Akut-p-piller är alltså inte som vanliga p-piller men inte heller som en medicinsk abort. De försöker bara förhindra att man blir gravid, men är man det redan så har de ingen effekt. Ju fler timmar som gått sedan samlaget desto sämre skyddar de dessutom, och inte ens om man tar dem minuten efter samlaget så skyddar de alltså till 100%.

Kondom är däremot egentligen det bästa skydd vi kan använda, eftersom det är det enda som skyddar mot könssjukdomar. Men ändå inte fullständigt, eftersom man t.ex. kan ha kondylomvårtor eller virus som inte syns på roten av penis eller på blygdläpparna där kondomen inte täcker dem. Därför lönar det sig alltid att testa sig för könssjukdomar och använda kondom ifall man inte är 110% säker på att partnern inte har någon könssjukdom (flertalet könssjukdomar behöver inte ens visa sig med symptom men man kan ändå ha dem). Av 100 kvinnor blir 2 gravida varje år fast de använt kondom, men då har de ju ändå inte sex bara en gång per år heller, så kondom skyddar verkligen bra mot graviditet. Vill du känna dig riktigt säker, så kan du pröva på någon form av hormonellt preventivmedel också (p-piller, p-ring, p-plåster osv.).

Information hämtad från decibel.fi

söndag 27 mars 2011

Läkare i Storbritannien varnas nu att förbättra sina färdigheter i att sätta in p-stav, efter att många kvinnor krävt skadestånd.

Många av klagomålen gällde p-staven Implanon, Implanon är en p-stav som sätts in under huden på överarmen med en speciell insättningskanyl. Implanon frisätter hormonet etonogestrel, som verkar genom att påverka ägglossningen och därigenom förhindras graviditet under tre år.

Rapporter tyder på att NHS (sjukvårdssystemet i Storbritannien) har fått över 1 000 klagomål och betalat ut 200 000 pund (mer än 2 miljoner kronor) i skadestånd till kvinnor. I klagomålen ingår hundratals oönskade graviditeter. Nu varnar NHS läkare att se till att de är säkra på hur man sätter in en p-stav, innan de gör det.

En kvinna som klagade sade till BBC: "Jag blev gravid två månader efter det att min p-stav inte sattes in korrekt. Jag berättade för läkaren att jag inte kunde känna staven i min arm men läkaren sa att det var okej. Jag anser att detta inte är en bra form av preventivmedel eftersom risken för mänskliga misstag är för hög. Misstaget krossade mig, jag skulle börja på universitet.” Hon sa även: "Jag fick höra att jag inte skulle få mens, så jag insåg inte att jag var gravid tills jag fick graviditetsillamående. Jag var panikslagen och kunde inte förstå hur jag kunde vara gravid."

P-stav är ett alternativ till p-piller, som tas dagligen, p-piller har den högsta effektiviteten bland alla preventivmedel. Det finns mer än 30 varianter av p-piller, så att alla kvinnor kan hitta en viss typ som passar deras behov.

Har eller har du haft p-stav? I så fall hur upplevde du det?

onsdag 23 mars 2011

Forskning kan leda till en icke-homonell version av p-piller

Ny banbrytande forskning om mekanismerna bakom graviditet har gett forskarna hopp om att de skulle kunna utveckla en icke-hormonell version av p-piller.

Forskare vid University of California utfört experiment på sperma från möss och människor. De genomförde en detaljerad, molekylär studie av varför spermier dras emot mot ägg, och fann att en elektrisk signal från äggen drar in spermierna. Om man fann ett sätt att stänga av denna signal, då skulle det potentiellt tillåta forskare för att skapa en bieffekt fri, icke-hormonell behandling.

P-piller fungerar genom att använda hormoner för att förhindra ägglossning (den process som görs när kvinnas kropp frigör ett ägg). Orala preventivmedel är i allmänhet säkra och tolereras väl, men kan ibland orsaka biverkningar hos vissa kvinnor.

Forskarna undersökte elektriska strömmar som driver på förflyttningen av en spermies svans på sin färd mot ett nysläppt ägg från äggstocken. De fann att när en spermie får en ökad dos av progesteron, ökar den elektriska strömmens styrka och svansen rör sig snabbare. Forskaren Polina Lishko sade: "Vi har äntligen löst frågan om vad progesteron gör med mänskliga spermier. Det utgör ett lovande mål för utvecklingen av en ny klass av icke-hormonella preventivmedel. "

Det vore ju kanon om de kunde utveckla ett hormonfritt p-piller, ett p-piller utan bieffekter skulle nog uppskattas av många kvinnor.

måndag 14 mars 2011

Visste du att p-piller kan förbättra din akne?

Många unga och även äldre kvinnor har problem med akne. Akne beror på inflammation i talgkörtlarna som omger håren i ansiktet och på överkroppen. Akne kan behandlas på olika sätt, genom tabletter, krämer och laserterapi. Vad många inte vet är att vissa p-piller faktiskt kan hjälpa många människor bli av med sin akne. Att börja med p-piller för att behandla sin akne är kanske inte att rekommendera, men det kan vara en bra ide att ha kolla på vilka p-piller som kan minska akne om du redan använder p-piller eller planerar att börja. De kombinerade p-pillren Diane och Yasmin har båda visat sig vara effektiva att minska hudproblem.

Diane har en anti-androgen effekt som gör att den är effektiv på akne. P-pillret är nästan 100 % säkert och du är skyddad från första dagen du börjar med pillren. Diane används under 21 dagar av din 28 dagars cykel följt av en 7 dagar piller-fri period, under den piller-fria perioden är du fortfarande helt skyddad. P-pilleret Yasmin som också kan ha en hjälpande effekt på akne är även mycket populärt eftersom det inte orsakar viktökning som vissa andra p-piller kan göra.

onsdag 9 mars 2011

Akut p-piller eller abortpiller?

Som de flesta vet finns det flera aktiva antiabortgrupper i USA, vissa grupper verkar kunna gå hur långt som helst för att försöka stoppa abortering, det har hänt ett flertal gånger att klinker som utför aborter blivit utsätta för bombattentat och läkare har blivit förföljda och hotade.

Vissa antiabortgrupper hävdar nu att akut p-piller skulle vara samma som abortpiller. De är speciellt upprörda över akut p-pillret ellaOne eftersom det kan tas upp till 5 dagar efter oskyddat sex. De menar att det finns chans att ägg har blivit befruktat under de 5 dagarna och att det är då är en abort, vilket för dem är lika med mord.

Anhängare har till och med försökt att stoppa apoteken att sälja läkemedlet. Lyckligtvis är många läkare och barnmorskor mycket entusiastiska till ellaOne, eftersom de kan stoppa många oönskade graviditeter då de kan tas så pass många dagar efteråt, det kan ju ibland vara svårt att få tag på akut p-piller om det är helg till exempel. EllaOne har visat sig hjälp till att minska tonårsgraviditeter, vilket anses vara mycket viktigt bland barnmorskor och läkare.

Utan ellaOne hade de oönskade graviditeterna ökat, och då hade även aborterna ökat, borde inte antiabortaktivisterna vara nöjda då?

fredag 4 mars 2011

Akut p-piller

Akut p-piller, eller även kallade dagen efter-piller används allt oftare och ibland även som preventivmedel. En undersökning från Storbritannien visade att 20 % av de kvinnor som deltog i undersökningen hade använt akut p-piller under 2010, kvinnorna var mellan 18-35 år. Många av kvinnorna hade använt akut p-piller 3 eller gånger under samma år, vissa använde pillren till och med som preventivmedel, vilket inte är att rekommendera. Om man använder akut p-piller som preventivmedel bör man tänka om och hitta ett annat alternativ, som t.ex. att börja med vanliga p-piller. Kommer denna trend bli lika stor i Sverige som i Storbritannien? Eller är den redan det?

Om man behöver använda akut p-piller är Levonelle och ellaOne två bra läkemedel. Pillren kan tas upp till 3-5 dygn efter oskyddat sex, beroende på vilket läkemedel man använder. Akuta p-piller kan ge vissa bieffekter som t.ex. huvudvärk, illamående och rubbningar i menscykeln, men biverkningarna är ofta milda och kortvariga.

torsdag 3 mars 2011

MSD bekräftar att Cerazette kommer levereras i 3 månaders förpackningar under v8. Denna informationen har nu skickats utt till barnmorskor, gynekologer och apotek. Och det framgår inte av pressmeddelandet, men nog måste det vara så att dessa måste informera sina patienter att Cerazette nu finns tillgängligt igen?!

Frågan är om brevbärarna kommer få 100,000 extra kuvert att leverera till alla de kvinnor som använder minipillret, eller om det blir precis som senast att informationen är ytterst bristfällig till kvinnorna som tidigare/just nu använder läkemedlet.

För de kvinnor som hellre beställer Cerazette online, erbjuder euroClinix en smidig tjänst där man kan beställa p-piller och minipiller online. Du kan besöka dem här: Cerazette

torsdag 24 februari 2011

Trött på mensvärk?

Varannan ung kvinna lider av mensvärk och de flesta kvinnor har någon gång upplevt det. Vad beror värken på egentligen? Varje månad blir slemhinnan i livmodern tjockare för att kunna befrukta ägg, men om det inte sker någon befruktning så måste livmodern bli av slemhinnan och stöta ut den, den kommer då ut som blod, alltså mens. För att kunna stöta ut slemhinnan drar livmodern ihop sig och då kan kramp uppstå i livmodern, livmodern är alltså en muskel. Man kan nästa säga att livmodern får träningsvärk. Undra när det kommer finnas skyltar på gymmet som säger; ” Livmoderträning på denna maskin, obs! kvinnor har förtur”.

Den vanligaste värken vid mens är magsmärtor, men många kvinnor får även andra smärtor som i t.ex. ryggen, låren, huvudet och ljumskarna. Hos vissa kvinnor förekommer även yrsel, svettningar, diarré eller illamående.

Det finns några få huskurer för att lindra mensvärk, många kvinnor lägger en värmekudde som man värmt i mikron på magen, eller där de har värk för att lindra smärtan. Ett annat sätt att dämpa smärtan kan vara motion, prova att ta en promenad nästa gång du börjar känna av värken. Många kvinnor upplever att smärtorna i magen minskas om man ligger på rygg med knäna uppdragna. För vissa kan det funka att ta vanliga smärtstillande tabletter, men om de inte hjälper är det viktigt att inte stoppa i sig för många. Har du några andra huskurstips?

För många kvinnor är de här metoderna inte tillräkliga och det bästa sättet att bli av med sin mensvärk brukar vara att använda p-piller. Två populära p-piller är Cilest och Mercilon, de är båda 99 % säkra emot graviditet och lindrar mensvärken hos nästan alla kvinnor.

tisdag 15 februari 2011

Intressant fråga om minipiller

Läste en intressant fråga om minipiller på UMO.se;

När ska man ta sitt minipiller om man ställt om klockan?

En till synes enkel fråga att besvara då de flesta känner till att man tar sitt preventivmedel vid samma tidpunkt varje dag, och således ska ta det en timme senare när klockan vrids fram en timme och motsatt när klockan vrids tillbaka en timme. Men en av fördelarna med minipiller jämfört med p-piller är ju att tidsrymden där man "måste" ta sitt piller är förlängd, enligt Anna Eklund, samordnande Sjuksköterska, är minipiller väldigt flexibla och tiden mellan 2 tabletter kan variera mellan 27 och 36 timmar. Du kan alltså ta ditt minipiller 3-12 timmar efter det att du tog det förra gången utan att ditt skydd minskar.

tisdag 1 februari 2011

P-piller för män finns klara?

Redan på 1980-talet fanns det preventivmedel för män klara, redo till försäljning. Claes Gottlieb, docent i gynekologi vid Sofiahemmet i Stockholm, var en av forskarna som arbetade fram ett p–piller för män, han uttalar sig så här; ”Jag har trott på det här ända sedan 1982 och det har sett så framgångsrikt ut att jag vid många tillfällen har uttalat mig och sagt att nu är det inte så många år kvar tills vi har det.

Han uppger att det fortfarande är flera män i månaden som kontaktar honom och är intresserade av p-piller för män.

Produkterna fanns klara att användas men det var läkemedelsföretagen som i sista stunden drog sig ur då det trodde att efterfrågan och intresset inte var tillräckligt stort bland männen.

Det var mer än 15 år sedan Gottlieb slutade med forskningen men Kristina Gemzell Danielsson forskar vidare för att förbättra produkten, hon säger såhär om p-piller för män; ”Det finns många kvinnor som inte hittar en metod de trivs med. Att dela ansvaret skulle vara idealiskt.

Låt oss hoppa att det inte tar 20 år tills nästa steg tas. Det finns uppenbart ett intresse och efterfrågan både bland kvinnor och bland män.